Juichen bij landbouwwerktuigen!

Juichen bij landbouwwerktuigen!

Kunststoffen lassen

by Audrey Gibson

Kunststoffen lassen

Voor het verbinden van kunststof delen denk ik vooral aan het verlijmen van twee verbindingen. Het is ook mogelijk om kunststoffen zoals PVC, PE en PP met een las te verbinden. Hiervoor zijn verschillende technieken mogelijk waarbij door warmte de kunststof zacht wordt en door gebruik te maken van druk met elkaar zal versmelten. Na het afkoelen ontstaat er een stevige verbinding. De technieken, draadlassen, extrusielassen, hoogfrequent lassen, stomplassen en moflassen zal ik verder beschrijven.   

Draadlassen

Voor draadlassen maak je gebruik van een lasföhn. De temperatuur en luchthoeveelheid zijn instelbaar waardoor de top van de lasdraad en de te verbinden stukken gelijkmatig worden verhit. Het warme, plastische lasdraad wordt geplaatst in de naad van de twee stukken waarna het geheel samensmelt en afkoelt. Het resultaat is een stevige verbinding.   

Extrusielassen

Kunststof lassen door middel van extrusielassen is geschikt voor grotere en dikkere delen kunststof. Een ingeleide lasnaad wordt via de lasmond onder druk en in plastische vorm aangebracht in de naad van beide delen. Hete lucht uit de machine verwarmt tegelijk het gebied rond de naad. Het is een techniek voor ervaren lassers.   

Stomplassen

Stomplassen is geschikt voor het verbinden van kunststof platen of plaatdelen. De delen worden direct aan elkaar versmolten waarbij geen sprake is van een naad. Deze methode is speciaal geschikt voor zware platen tussen de 3mm en 30mm. Het resultaat is een zeer sterke las van wel 90% vergeleken met het gebruikte basismateriaal.   

Hoogfrequent lassen

Hoogfrequent of ultrasoon lassen maakt gebruik van een gerichte bundel hoogfrequente geluidstrillingen. Het laat twee kunststof platen puntsgewijs met elkaar versmelten. Het is een vrij goedkope methode met als resultaat een sterke verbinding. De verbinding is echter niet vloeistofdicht waardoor het voornamelijk wordt toegepast voor snelle toepassingen die uit het zicht geplaatst zijn.   

Spiegellassen

Verbinden van kunststof buizen en verbindingen zonder lasdraad is mogelijk door spiegellassen. De techniek is vrij eenvoudig. Beide kopse kanten van de buizen worden gedrukt op een verwarmde spiegel. Het materiaal smelt tot plastisch materiaal. Door de spiegel te verwijderen en lichte druk uit te oefenen versmelten de beide delen met elkaar. Het resultaat na afkoeling is een krachtige en vloeistofdichte las.   

Moflassen

Moflassen is een techniek die voornamelijk wordt gebruikt voor het verbinden van buismateriaal. Hierbij zijn de uiteinden vetvrij gemaakt en gekalibreerd. Een moflasmachine zal een speciale moflasfitting door druk en verwarming plaatsen tussen beide delen. Er is bij deze methode sprake van drie delen die samen de las vormen.


Delen  

Over ons

Juichen bij landbouwwerktuigen!

Hey! Ik ben Tom en ik schrijf op deze blog artikelen over alles wat te maken heeft met landbouwwerktuigen en -machines. Ik ben opgegroeid op een boerderij en kom uit een familie waar veel gewerkt wordt met verschillende landbouwmachines. Mijn opa had vroeger bijvoorbeeld een tractor en ik vond het helemaal geweldig om daar destijds een ritje mee te rijden. Ik vind het heel interessant om de technische ontwikkelingen in landbouw te kunnen zien door de jaren heen. Ik hoop jullie te informeren door middel van mijn blogposts en jullie alles te kunnen vertellen over de diversiteit aan werktuigen en machines die in de landbouw gebruikt kunnen worden. Veel leesplezier!

Recente artikelen